Tuesday, April 15, 2008

Er du på fyringsrampen?

Har du læst dine omgivelser godt nok? Er du uden at vide det blevet sat ud på affyringsrampen og er nedtællingen begyndt? Se symptomerne her (eller lyt til dem fra P3 - HER):

1. Du har lavet en ordentlig stor bommert f.eks. på en opgave, som andre har klaret elegant tidligere, har du direkte mistet penge. Du ved godt at det var dumt, men de ved de andre også. Du har måske oven i købet fået en advarsel.
2. Jungletrommerne når ikke til dig, og du får ikke de informationer, som du tidligere fik. Du er den sidste til at høre nyhederne, og derfor kommer du til at stille fjollede spørgsmål, som alle andre allerede har svaret på.
3. Kollegerne undgår dig, specielt de små og uformelle småsnakke er stoppet. Kollegerne vender ryggen til dig, og de undgår øjenkontakt med dig. I kantinen kommer du til at sidde alene, og når du går hjem, har du bemærket, at du ikke siger farvel til nogen. Når du forsøger at nærme dig andre, kan du mærke, at man vælger at ændre samtaleemnet.
4. Dine medarbejderudviklingssamtaler har manglet substans. Ingen ros, men heller ikke rigtig det modsatte. Ingen ressourcer til kurser eller konferencer. Lønstigninger har der ikke været noget af, eller endnu værre, du er gået ned i løn. Samtalerne har mest været tom snak.
5. Virksomheden har været ude for fusioner, organisationsændringer eller effektivitetsprojekter, som har gjort en række funktioner overflødige, eller der er sket indskrænkninger. Andre er også bange for at miste deres stillinger, og stemningen er præget af usikkerhed.
6. Du har fået overdraget en række umulige opgaver, som næsten på forhånd er dømt til fiasko. Andre har prøvet før – uden succes. Det kan være de dårlige produkter eller de ikke indbringende markeder. Nu begynder du at fornemme, at man søger efter en klokkeklar årsag til at få dig ud.
7. Alle andre får spændende opgaver, men du fratages alt som har karakter af udvikling. Du keder dig, medens ansvaret forsvinder mellem hænderne på dig. Selv de nye og uprøvede kræfter i virksomheden får tildelt opgaver, der er mere spændende end dine. De andre får rejserne og du bliver hjemme.
8. Ved møder får du sjældent ordet, og når du har det, er det tydeligt at chefen ikke lytter til dig. Andre afbryder dig, og det får de lov til. Hvis du ikke har deltaget på møderne, er der ingen der har bemærket det efterfølgende.
9. Din fysiske arbejdsplads er flyttet til et kælderlokale eller andet fjerntliggende kontor. Du sidder måske alene og har ringe kontakt med kolleger.

Hvis du mener, at 2 til 3 af de nævnte situationer passer på dig, så er det nok på tide at søge andre græsgange.

Monday, April 7, 2008

10 gode råd - hvis du vil fyres!

Disse ti råd blev lagt på min blog på Ehvervsbladet d.1. april, og var naturligvis skrevet med et smil på læben. Reaktionerne var mange, også nogle der tog rådene gravalvorligt. Se for dig selv her:

Du kan lære at skrive den rigtige ansøgning og at lægge karriereplaner, men hvad med at lære at blive fyret? Altså at give chefen de helt rigtige argumenter for at slippe af med dig.

1. Sørg for at du gør kunder rigtig vrede. Lad være med at svare på deres spørgsmål. Tal hen over hovedet på kunden med en af dine kolleger. Forsøg at få kunderne til at føle sig som idioter og tal nedladende til dem. Lad være med at svare din telefon eller at holde de løfter du har givet til dem.
2. Kom for sent på arbejde og gå tidligt – uden tilladelse. Du kan kombinere det med at gøre dine indkøb i løbet af arbejdstiden, måske spædet op med et cafébesøg.
3. Kaffe. Du skal sørge for at du rigtig mange gange går til kaffemaskinen, og helst når der er andre kolleger der, så I kan nå at tale om den sidste eller den kommende weekend. Når du har fået kaffen med til din arbejdsplads, så sørg for at der også er noget spiseligt til dig. Når du er færdig med at spise, så sørg for at have tyggegummi klar, specielt hvis du har kundekontakt.
4. Frokost. Sørg for at du tager rigelig tid til frokost, så du kan nå at snakke med de kolleger der kommer til kantinen først og også dem, der går senest. Hvis du har mulighed for at gå i byen til frokost, så sørg for at spisestedet ikke ligger for tæt på arbejdspladsen. Drik gerne alkohol til frokosten. Det får dig til at slappe godt af til eftermiddagen. Ryg en smøg på toilettet.
5. Telefon og e-mail. Sørg for at du får gennemført dine private samtaler, mens du er på arbejdet. Og sørg for at der bliver snakket ”igennem”. Det samme gælder dine e-mail til venner og familie. Ligeledes bør du bestille biografbilletter, feriebestillinger o.l mens du kan benytte firmaets hurtige PC.
6. Lad være med at hjælpe dine kolleger. Sørg for at du holder dig udelukkende til dine egne opgaver, så når kollegerne har tidsproblemer, så sørg for at du ikke bliver involveret. Du kan f.eks. gå på toilettet og læse avisen.
7. Sørg for at du altid har energi til din fritid. Gå ud med vennerne, også i løbet af arbejdsugen. Så hvis du er lidt træt dagen efter, så find et gemmested på arbejdspladsen, hvor du kan tage en lur. Der er sikkert et lagerlokale, et tomt kontor eller et toilet, hvor du kan få en lille en på øjet.
8. Lad være med at lytte til din chef. Chefer har naturligvis ikke altid ret, så vær sikker på at du tager nogle heftige diskussioner med ham/hende, hvor du både aggressivt og højttalende sørger for, at dine meninger bliver hørt. Tal gerne dårligt om chefen bag dennes ryg, og hvis der delegeres en opgave til dig, så tag det blot roligt, og læg den evt. til side et godt stykke tid, eller lad som om chefen aldrig har omtalt det for dig.
9. Værdier. Lad være med at leve op til dit virksomheds værdier. De er sikkert kun lavet for ledelsens skyld på et seminar på et dyrt konferencested. Du kan evt. eksperimentere med at gøre det modsatte, for der vil nok ikke ske noget ved det.
10. Golf. Sørg for at få spillet noget golf i løbet af arbejdsugen. Så er det lettere at komme til på golfbanen, og du kan jo blot melde dig syg. For en sikkerheds skyld så hold dig syg i et par dage, så det virker mere troværdigt. Pas på ikke at blive for solbrændt ude på banen.Held og lykke med at finde et nyt job!